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Written Interpretation – Renewal of Use Variances 
 

Question: When must an approved Use Variance be renewed? 
 
Relevant Code Citations:  
 
ZONING ORDINANCE: ARTICLE 6.  ADVISORY BOARD OF ZONING APPEALS. 
 
 SECTION 7. Powers and Duties. 
   a. The Board: 
…. 

(5) Shall hear, and approve or deny, variances of use from the terms of the 
Zoning Ordinance.  A use variance may be approved by the Board only 
upon a written determination that: 
(a) The approval will not be injurious to the public health, safety, 

morals and general welfare of the community. 
(b) The use and value of the area adjacent to the property included in 

the variance will not be affected in a substantially adverse 
manner; 

(c) The need for the variance arises from some condition peculiar to 
the property involved; 

(d) The strict application of the terms of the Zoning Ordinance would 
constitute an unnecessary hardship if applied to the property for 
which the variance is sought; and 

(e) The approval does not interfere substantially with the County 
Comprehensive Plan. 

 

 
BZA RULES OF PROCEDURE: ARTICLE 6. FINAL DISPOSITION OF CASES 
 6.01 Action by the BZA 
 Except as otherwise allowed by these Rues, action by the BZA shall follow the following 

guidelines: 
… 
 
  B.  Variance of Uses 
 Final action by the BZA shall be in the form of a decision either approving or denying the 

petition. The petition may be voted on as submitted or as modified by the petitioner. 
Modifications to the proposal as submitted shall be made part of the motion.  The BZA 
may impose reasonable conditions as part of its approval; including but not limited to 
requiring or allowing the owner of the parcel of real property involved in the petition to 



make a written commitment under Section 6.06.B of these Rules to the BZA concerning 
the use or development of the parcel. 

… 
 
Interpretation: As a general rule, Variances should run with the land since their approval should be related to 
unique or special conditions related to the property itself. The Zoning Administrator discourages tying future 
use variance approvals to property owners or tenants.  
 
In the past, some existing approved Use Variances have been approved and tied to the property owner or 
tenant by the BZA.  If the conditions or commitments for an approved Use Variance indicate that the tenant or 
property owner must renew the Use Variance, then Planning Staff will honor such conditions or commitments 
and require renewal. The staff recommendation on the renewal of such cases, if they have a positive 
recommendation, will be for indefinite approval. 
 
In Indiana, car dealers must submit a car dealer form to the State along with a signature from the Zoning 
Administrator indicating that the use is permitted on the property.  Some car lots have approved Use 
Variances for which the previous Zoning Administrator has informally required renewal whenever the tenant 
or owner changes.  Unless renewal is required by commitment or condition, as mentioned above, the owner 
or tenant is not required to have the Use Variance renewed due to changing of the tenant or property owner.  
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